skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Tiltalte ble truet på livet

Den tiltalte i drapssaken fra Nordreisa i november, hevder at han stakk Ali Abdi for å verge sitt eget liv. Den 17 år gamle tiltalte forteller at Ali tok strupetak på ham og klemte til i flere minutter.

Publisert 17.06.2002 15:44. Oppdatert 04.07.2002 14:11.
-Av Tom Søbstad-
Dersom jeg ikke hadde stukket, ville jeg vært død, hevdet han i retten i dag. Forholdet mellom tiltalte og avdøde og forholdene i hjemlandet Somalia ble sentrale under første dag av rettsaken. Den nå 17 år gamle flyktningen er tiltalt for å ha drept en 18 år gammel landsmann i et klasserom på Nordreisa videregående skole i november i fjor.

Vanskelig barndom

Tiltaltes forsvarer tegnet et rystende bilde av tiltaltes oppvekst. Da gutten var omlag 8 år gammel, fant han sin far skutt til døde i hans butikk. En tid senere ble guttens mor bortført av soldater, og han vet ennå ikke hva som skjedde med henne. Det var en ung gutt full av frykt og angst som ble sendt til Norge av en onkel. Her har han blitt sendt fra sted til sted med minimal oppfølging og hjelp for sine traumer.

Kjente hverandre

Tiltalte og avdøde traff hverandre på et asylmottak i Mo i Rana, og fodi de tilhører ulike klaner, oppsto det et motsetningsforhold. I følge tiltalte ble han ofte plaget og banket opp av avdøde, og den siste tiden skal han også ha blitt truet på livet.

Krangel om penger som tiltalte skal ha stjålet fra avdøde, var på mange måter den utløsende faktor. I dagene før drapet ble tiltalte flere ganger banket opp av avdøde og en annen somalier. Drapsdagen skal avdøde ha truet med å drepe tiltalte.

Tok strupetak

Inne i klasserommet tok, i følge tiltalte, hans landsmann strupetak på ham og klemte til i flere minutter. Etter hvert var grepet så hardt at tiltalte trodde han skulle bli drept. Da trakk han fram en kniv som han hadde tatt med for å beskytte seg selv, og stakk i selvforsvar. Dette er i store trekk tiltaltes oppfatning av saken.

Etter aktors inledningsforedrag tyder mye på at han vil forsøke å bevise at tiltalte handlet med forsett, det vil si at han visste hva han gjorde da han stakk de fatale stikkene. I morgen fortsetter saken med vitenavhør.



Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no