skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 
Kvæfjordsaken:

- Kan være ulovlig

Glattcelle i politihuset i Harstad. (Foto: Nils Mehren, NRK)
Glattcelle i politihuset i Harstad. (Foto: Nils Mehren, NRK)
Ulovlige fengslingsforhold for tiltalte i straffesaker kan være en fare for rettssikkerheten og brudd på menneskerettighetene, mener ekspert på straffeprosessloven.

Publisert 10.11.2004 11:49. Oppdatert 10.11.2004 12:55.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Torgeir Skeie

Dårlige og ulovlige arrestforhold kan være en trussel mot rettssikkerheten til de tiltalte i straffesaker. I drapssaken fra Kvæfjord som nå går i Trondenes tingrett, er de tiltalte holdt i varetekt under hovedforhandlingene.

Men i Harstad er det ikke vanlige fengselsceller og de tiltalte har derfor bodd på glattceller. De må sove på en skumgummimadrass uten andre fasiliteter enn et toalett i det ene hjørnet.

Trondenes tingrett kom tidligere denne uka fram til at varetektsforholdene for de tiltalte er uholdbare. Den hovedtiltalte skal nå sitte i varetekt i Tromsø og fraktes til og fra rettssalen i Harstad. Mens de to andre tiltalte har akseptert å fortsatt oppholde seg i glattcelle i Harstad under rettssaken.

Kan være ulovlig

Slike varetektsforhold kan være ulovlig, sier stipendiat og ekspert på Straffeprosessloven og Menneskerettigheter, Jon Petter Johansen ved Universitetet i Tromsø.

- Vi har ingen konkrete bestemmelser i den norske straffeprosessloven som regulerer dette forholdet. Det er imidlertid en bestemmelse i Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen som gir tiltalte krav på en rettferdig rettergang - artikkel seks. Og soning under kummerlige forhold kan gjøre at tiltalte ikke får en rettferdig rettergang slik konvensjonen krever, sier Johansen til NRK.

Er slike varetektsforhold i strid med menneskerettighetene ?

- Ja, hvis situasjonen er tilstrekkelig påkjennende for den tiltalte så kan det være tilfelle. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har behandlet lignende saker, og da kom den fram til at det forelå brudd på menneskerettighetene. Det er slik at hvis den tiltaltes fysiske og psykiske motstandskraft blir svært svekket, så kan det medføre at det gjort en saksbehandlingsfeil hvis rettssaken kjøres. Et brudd på loven kan medføre at en dom blir opphevet, sier Johansen.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KVÆFJORDDRAPET

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no