skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ny kritikk mot Al-Jazeera

TV-kanalen Al-Jazeera utsettes igjen for sterk kritikk fra USA for å ha sendt opptak av al-Qaidas terroroppfordring. Al-Jazeera nekter å kommentere kritikken.

Publisert 22.05.2003 19:16.
Den arabiske TV-stasjonen Al-Jazeera får kritikk for å ha sendt opptak av al-Qaidas terroroppfordring.
- Vi har ingen kommentar til dette. Vi ser på saken, og vi vurderer om vi skal komme med en uttalelse, sier pressekontakt ved Al Jazeeras hovedkontor i Qatar, Jihad Ali Ballout, vennlig men bestemt til NTB.

USAs utenriksminister Colin Powell sa onsdag kveld at han skulle ønske TV-kanalen hadde gjort en annen journalistisk vurdering.

- Vi synes det er uheldig at Al-Jazeera sendte opptaket. Ved å slippe til terrorister på lufta oppnår de bare å spre hat og å forverre den spente situasjonen i området, sa Powell.

Pressetalsmann ved Det hvite hus, Richard Boucher, er krassere i kritikken enn Powell.

- Opptaket er en serie av trusler, en serie av angrep, en serie av oppfordringer til at personer skal begå grusomme handlinger. Det er derfor uansvarlig å sende et slikt opptak, sier Boucher, som spørsmålstegn ved hvorfor Al-Jazeera velger å sende "slik provoserende retorikk".

Truet Norge

Det var onsdag ettermiddag al-Qaida-toppen Ayman al-Zawahri fremsatte terrortrusler mot blant annet Norge i et lydopptak sendt på den arabiske TV-stasjonen Al-Jazeera.

- Ikke tillat USA, Storbritannia, Australia og Norges ambassader - mordere av deres irakiske brødre - å leve i sine land, sa al-Zawahri i lydbåndopptaket.
USA har også ved tidligere anledninger kritisert publiseringen av uttalelser fra al-Qaida.

Kjente til innholdet?

Det er sannsynlig at USA har kjent til innholdet i lydopptaket i flere dager, skriver den britiske avisa The Guardian. Al-Jazeera må avklare offentliggjøring av al-Qaida-opptak med myndighetene i Qatar før de blir sendt. Og Qatar skal ved flere tidligere anledninger har gitt kopier av opptakene videre til amerikanske myndigheter.

Pressetalsmann Richard Boucher sier den amerikanske regjeringen har protestert mot offentliggjøringen overfor myndighetene i Qatar.

- Ikke problematisk

Verken TV 2 eller NRK synes det er problematisk at Al-Jazeera sender al-Qaidas terrortrusler.

- Dette er en del av medienes verden. Det har en betydelig allmenn interesse at dette blir kringkastet, sier nyhetssjef i TV 2, Knut Andreas Skogstad, til NTB.

- Kan ikke mediene være med på å bidra til terrorhandlinger ved å offentliggjøre slike opptak?

- Det tror jeg egentlig ikke. De som vil utøve slike handlinger gjør det uansett. Jeg vil heller snu på det, og si at det er ytterst relevant å formidle slike trusler, slik at folk eventuelt kan ta sine forholdsregler, sier Skogstad.

Utenrikssjef i NRK Gro Holm er enig med Skogstad.

- Å videreformidle at noen planlegger en terrorhandling er ikke en nyhet som setter menneskers liv i fare, sier Holm.

- Dette er en stor nyhet, og en del av det internasjonale trusselbildet. Jeg tror vi hadde landet på å sende hele innslaget. Når vi bringer videre at president Bush truer med å ta al-Qaida-folk døde eller levende, må vi også kunne formidle slike opptak, sier Holm.

(NTB)

Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no