skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Krekar kan bli utlevert til Jordan

Striden om mulla Krekars skjebne fortsetter. Nå har Norge og Jordan innledet diplomatisk kontakt for å diskutere om det er grunnlag for å utlevere mulla Krekar til Jordan, etter beskyldninger om heroinsmugling.

Publisert 24.05.2003 08:48. Oppdatert 24.05.2003 10:12.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Jordan mener Krekar og hans organisasjon Ansar al-Islam har drevet med heroinsmugling, og har krevet den religiøse lederen utlevert. Jordan mistenker også Ansar al-Islam for å ha stått bak en bombespregning 28. februar i fjor.

- Det er opprettet kontakt via diplomatiske kanaler, sier informasjonsrådgiver Gunnar A. Johansen Justisdepartementet i en knapp kommentar til NTB.

Falsum

En mulig utlevering til Jordan opprører Krekars advokat Brynjar Meling, som etter å ha sett begjæringen, karakteriserer den som et falsum.

- Hvis det finnes noen i politiet, i Justisdepartementet eller Utenriksdepartementet som tar dette på alvor, så er jeg alvorlig bekymret, sier Meling til NTB.

Stoler ikke på forsikringer

Mulla Krekar kan likevel stå i fare for å bli utlevert til Jordan,
Det var mens mulla Kreker satt fengslet i Nederland i fjor at begjæringen fra Jordan kom, men nederlandske myndigheter avviste saken og sendte mullaen tilbake til Norge.

Norske myndigheter har ikke slått seg til ro med at Nederlands grunnlag for å avvise begjæringen om utlevering også skal være godt nok for Norge. Derfor ba de i vinter om ytterligere begrunnelse fra jordanske myndigheter.

Økokrim vil vente

Ifølge kilder i UDI er det helt uaktuelt å sende Krekar ut av Norge før utleveringsspørsmålet er avklart. Men dersom det skulle oppstå en enighet med Jordan, vil trolig Økokrim sette seg på bakbeina og forlange at mullaen ikke sendes vekk før etterforskningen mot ham er avklart.

Ifølge førstestatsadvokat Erling Grimstad i Økokrim er arbeidet komplisert og vil trolig ta lang tid.

- Det er klart at dersom Krekar ikke befinner seg i Norge, er det vanskelig å forsvare en etterforskning med bruk av så store ressurser som vi trenger i denne saken, sier Grimstad.

Borgarting lagmannsrett har tidligere slått fast at politiet ikke har skjellig grunn til å mistenke mulla Krekar for noe som helst, mens kommunalminister Erna Solberg opplyste i går at det har kommet flere nye bevis i saken.

(NRK-NTB)

Siste saker:
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no