skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Trussel neppe tilfeldighet

Politiets sikkerhetstjeneste, PST, mener det er lite trolig at Norge er nevnt på lydbåndet fra Al Qaida ved en feil eller tilfeldighet.

Publisert 23.05.2003 07:05. Oppdatert 23.05.2003 07:24.
PST vurderer nå trusselbildet mot Norge og norske interesser i Norge som moderat til lavt. Det er en oppjustering i forhold til trusselvurderingen før lydbåndopptaket med truslene mot Norge ble kjent onsdag.

Det kommer frem i den nye trusselvurderingen PST offentliggjorde sent i går kveld.

Utrykket moderat til lavt ble også brukt av PST 18. mars, etter at USAs president George W. Bush i en fjernsynstale gav Saddam Hussein en frist på 48 timer på å forlate Irak hvis han ville unngå amerikansk invasjon.

I den nye vurderingen skriver PST at det er behov for årvåkenhet i forhold til norske interesser i utlandet. Trusselen mot utenlandske interesser i Norge vil bli særskilt og individuelt vurdert.

Støttespiller for USA

Videre heter det: Det er et faktum at Norge er ett av mange land som Al Qaida anser som støttespillere for USA og følgelig som fiender. Henvisningen til Norge i den uttalelsen som nå er kringkastet, må i første rekke betraktes som en bekreftelse på dette.

Lydopptaket med det som angivelig skal være Ayman al-Zawahri, en rådgiver for Osama bin Laden, ble sendt på den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera onsdag ettermiddag.

Flere formål

Ifølge PST har slike uttalelser fra Al Qaida flere formål. De er både et budskap til Al Qaidas egne medlemmer og sympatisører, og et budskap til dem som defineres som islams og dermed Al Qaidas fiender.

- I forhold til Al Qaidas tilhengere er uttalelser som dette beregnet på å motivere og oppildne til fortsatt kamp, altså til nye terroraksjoner. Ved å offentliggjøre slike uttalelser, vil lederskapet dessuten vise at al-Qaida fremdeles er handlingsdyktig. I så måte kan det være viktigere for organisasjonen at den kommer med en meddelelse, enn hva som sies i denne, skriver PST.

Politiets sikkerhetstjeneste utarbeider løpende trusselvurderinger for Justisdepartementet, men de er graderte og blir ikke offentliggjort. Fra tid til annen utarbeides også mindre omfattende og mindre detaljerte trusselvurderinger beregnet på offentligheten.

Les hele trusselvurderingen på PSTs hjemmeside

(NRK-NTB)

LENKER
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no