skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Vardø i utforbakke

Vardø har mistet 400 arbeidsplasser på femten år. Byen har økonomiske, sosiale og sysselsettingsmessige problemer, viser en rapport fra Finnut Consult. Ordfører Hermod Larsen skal med konsekvensanalysen i hånd prøve å overtale Sylvia Brustad og hennes folk til å gi Vardø status som omstillingskommune.

Publisert 15.09.2000 07:37. Oppdatert 15.09.2000 08:26.
Av Rune Fredriksen

Ny dyster rapport for Vardø


Ordfører Hermod Larsen skal med konsekvensanalysen i hånd prøve å overtale Sylvia Brustad og hennes folk til å gi Vardø status som omstillingskommune.

Rapporten tar for seg hvordan stadige tap av offentlige stillinger har påvirket Vardøsamfunnet, og den er ikke hyggelig å lese:

Vardø kommune har finansiert prosjektet, og Finnut Consult har gått gjennom offentlig statistikk og intervjuet ledere og ansatte i offentlig sektor og private bedrifter. Rapporten offentliggjøres i dag.

Ond sirkel

I rapporten ramses det opp alle statlige kontorer og institusjoner som har forsvunnet de siste 15 år, og frafallet av arbeidsplasser i fiskeindustrien.

Det har blitt rundt 400 færre arbeidsplasser i Vardø kommune i årene siden 1985. Over 600 innbyggere - rundt 20% - har flyttet fra kommunen.

Skatteinngangen til kommunen har sunket merkbart, og dermed også muligheten kommunen har til å oppretholde sine offentlige tjenester.

Sosialbudsjettet øker, rundt hver tiende arbeidsføre Vardøværing får økonomisk sosialtrygd i år. Tallet på barnevernsaker er langt høyere i Vardø enn landsgjennomsnittet, og hver femte ungdom i kommunen får en eller annen form for støtte på sosialkontoret.


Varaordfører Rolf Mortensen
Varaordfører Rolf Einar Mortensen sier det var et sjokk å få alt samlet mellom to permer, og at nå må det jobbes:

- Vi får brette opp ermene og bruke det materialet vi har fått, og se det positive i at vi nå har fått belyst elendigheten. Vi trenger drahjelp fra statlig hold, og vi håper vi får det nå fra kommunalministeren.

Staten ut til distriktet

Målet er statlige midler og hjelp til å dra nye arbeidsplasser for å erstatte de som har forsvunnet, og kan forsvinne den kommende tiden.

Det er flere eksempler på at statlig virksomhet med hell er ført ut i distriktene. Alle kjenner til Brønnøysundregistrene, NRKs lisensavdeling ble lagt i Mo i Rana, og i Sør-Varanger ligger Statens innkrevingssentral.

Men tendensen er klar – offentlige kontorer og tjenester rasjonaliseres over hele landet. Det måtte en finansminister til for at de ansatte i Norges Bank fremdeles skal kunne jobbe i Vardø.

Rolf Einar Mortensen mener at nå må pengene slutte å styre hva slags tilbud disktriktene skal ha:

- Post, teletjenester, alt skal lønne seg, og blir alt liggene på den linjen, så har vi snart ikke distrikter igjen.

Bakgrunn: Vardø i utforbakke (15.09.2000)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no