skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Overfiske må gi kvote-kutt

Det norsk-russiske overfisket i Barentshavet bør få følger for torskekvotene de neste tre årene.

Publisert 24.09.2004 07:15.
Av Arnt Ryvold

Det sier gruppeleder for fiskeri og bestand ved Havforskningsinstituttet, Kjell Nedreaas.

Det internasjonale råd for havforskning har tatt hensyn til overfisket i årets kvoteråd. Men kvotene fastsettes for flere år, og det betyr at Den norsk-russiske fiskerikommisjonen allerede i høst må ta stilling til kvotereduksjon.

Kattepine

Mens det internasjonale havforskningsrådet ICES gir sine kvoteråd for ett år om gangen, har Norge og Russland blitt enige om å også se inn i framtida, i håp om et jevnere kvoteutbytte. I høst møter de seg selv i døra. For hvordan skal de kunne si noe sikkert for tre år, sålenge overfiske og urapportert utkast får fortsette.

Kattepina ser slik ut: Enten må de garanterte at de øyeblikkelig stopper uregistrert fangst, eller så må de si, neivel, - da får fiskerne ta følgene ved lavere kvoter. Kjell Nedreaas ser alternativene slik:

- Hvis de får slutt på urapportert fiske, så er det best. Men hvis ikke, så vil det urapporterte fisket komme på toppen av ICES kvoteråd, og da vil det gå raskt nedover for torskebestanden.

Uansvarlig

- Betyr det at hvis Den norsk-russiske fiskerikommisjonen ikke gjør fratrekk for overfisket, så vil det være uforsvarlig ?

- Jeg skal være forsiktig med å si hva myndighetene skal gjøre, men når jeg sier at det da vil gå raskt nedover for bestanden, så vil jo et sånt alternativ ikke være særlig ansvarlig.


Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no