skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Forsterket jakt etter rovfiskere

Russiske og norske myndigheter er enige om å bedre kontrollen av ulovlig fiske i Barentshavet. Det bekreftet fiskeriminister Svein Ludvigsen etter et møte med sin russiske kollega Aleksej Gordeev i går.

Publisert 03.08.2005 07:41. Oppdatert 03.08.2005 09:52.
Av Gunnar Kollsrud og Silja Arvola


– Det er et forsterket samarbeid mellom Russland, Norge og EU, og vi har blitt enige om å forsterke dette. Ingen skal føle seg trygg uansett nasjonalitet eller flagg de seiler under, sier Ludvigsen.

Ikke konkret

Hva konkret som vil bli gjort, vil verken fiskeriminister Ludvigsen eller hans russiske kollega komme inn på. Men fiskeriminister Aleksej Gordeev sier han ser alvoret på situasjonen, og innrømmer at kontrollen er for dårlig. En representant for russiske myndigheter skal derfor komme til Norge for å lære hva kontroll er.
– Vi har forbedret vår lovgivning innenfor dette området, og har blant annet brukt norske erfaringer, sier Gordeev.


Korrupsjonsanklager

Sjefen for russisk kontroll av fiske i Barentshavet, Pavel Dolsjanov, er varetekstfengslet og tiltalt for bestikkelse. Men Gordeev var direkte unnvikende da han ble bedt om å kommentere bestikkelsesakensaken.
– Jeg er ikke beredt til å kommentere denne saken, men vet at det gjelder salg av kjøtt og ikke innenfor fiskerisektoren.
Bestikkelsessaken i Murmansk kan tyde på at det er nettopp bestikkelser og korrupsjon som vil være det største hinderet for å bekjempe tjuvfiske og ikke minst salg av ulovlig fangst. Fiskeriminister Ludvigsen ønsker heller ikke å kommentere om norske myndigheter har hatt mistanke om at russiske tjenestemenn har latt seg bestikke.
– Det vil jeg ikke kommentere, vi kontrollerer det som skjer på havet.

Mindre kvoter

Ludvigsen bekrefter at det store ulovlige fisket som foregår i Barentshavet, kan gå ut over fiskernes kvoter.
– Det er klart det. Når det er mye fisk som tas ulovlig, vil det på sikt bli mindre fisk og mindre kvoter. Til syvende og sist er det lovlige fiskere som må betale for de som forkyner seg av matfatet på en ulovlig måte, sier Ludvigsen.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no