skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Border trålere i Smutthullet

- Det er ikke noe stort problem å kontrollere de omkring femten trålerne som jevnlig driver piratfiske i Barentshavet. Det mener Greenpeace, som denne uka aksjonerer mot det ulovlige og uregistrerte fisket.

Publisert 21.09.2005 06:58. Oppdatert 21.09.2005 07:15.
Av Torill Olsen
Foto: Greenpeace

Piratfisket utgjør trolig omkring 150.000 tonn i året - det tilsvarer en tredjedel av den lovlige kvota.

Nå krever Greenpeace at Norge, Russland og de berørte EU-landene snarest får på plass de avtalene som trengs for å stoppe piratene.

- Det som virkelig trengs er internasjonale, bindende avtaler mellom stater for å få kontroll over problemet. Vi vil at når disse fartøyene kom inn til EU-områder og prøver å lande fisk at de blir arrestert. Den eneste måten å få det til på, er å få bindende avtaler på plass, sier kampanjeleder Brad Smith i Greenpeace.

Fiskeridirektoratet har sammen med russiske myndigheter i løpet av våren dokumentert svartfiske og ulovlig omlasting. De har også stått på kaiene i EU-havner og sett på at denne fisken landes. Det vet også Greenpeace.

- Enkel kontroll

- I Barentshavet er det ganske enkelt, mener Smith. - Norske fiskerimyndigheter har ganske god oversikt over hvilke fartøy vi snakker om. Det er regelmessig 10-15 fartøy som kjører opp til Smutthullet, fisker der, og kjører ned igjen til havner i England og Nederland. Problemet er at selvom norske fiskerimyndigheter sier til Britiske myndigheter at her har vi dokumentasjon så får de beskjed om at de ingenting kan gjøre med det, for de har ingen bindende avtaler med Norge, sier Brad Smith.
- Vi er på en måte de eneste som kan handle i internasjonalt farvann, for disse områder er utenfor økonomiske soner. Kystvakta fra Russisk og Norsk side har ingen myndighet. Og hvis det ikke er noen her som kan dokumentere og prøve og stanse det, da fortsetter det i all evighet, avslutter Smith.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no