skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Finnmark har fisk nok

Krisa i flere fiskevær i Finnmark skjer på tross av at det ilandføres enorme mengder fisk til fylket.

Publisert 22.11.2004 07:47. Oppdatert 22.11.2004 13:08.
Av Rolf Jakobsen og Knut-Sverre Horn

Reidar Nilsen.

Hittil i år er det landet over 150.000 tonn fisk, noe som tilsvarer to tredeler av den totale norske torskekvota.

- Derfor er det helt håpløst når fylkesordføreren tror at regionale kvoter vil løse krisa i Vardø, sier leder for Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen.

- Å si at et en regional forvaltning eller fordeling av fiskeressursene skal løse dette er helt håpløst, sier Nilsen.

– Andre årsaker

Så sent som sist fredag i et møte med statsministeren, tok fylkesordfører Helga Pedersen til orde for at Finnmark må få regionale fiskekvoter. Pedersen kjemper for at kommunale og regionale ressursselskaper skal eie kvoter som de leier ut til fiskere.

- Nå risikerer vi at fisken konsentreres om noen få steder i landet og at fisken selges ut av fylket vårt, forklarte fylkesordføreren.

Men Reidar Nilsen er sterkt uenig:

- Det er ikke råstoffmangel, men andre ting som er hovedårsaken til at man sliter i fiskeindustrien og fiskerinæringa i Finnmark, hevder han.

Usannheter

Tall Nilsen har fått fra Norges Råfisklag, viser at det i Finnmark hittil i år er tatt i land 152.000 tonn fra norske og utenlandske båter. Til sammenligning er hele den norske torskekvota i år på 224.000 tonn.

- Man bruker krisa i Vardø til å foreslå regionale kvoter, og si at det er løsningen på krisa. Det synes jeg er å fare med usannheter, sier Reidar Nilsen.

– Kjente toner

Fylkesordfører Helga Pedersen avviser kritikken fra Reidar Nilsen.

– Dette er kjente toner fra fiskarlaget. Nilsen sier det han har sagt hele tida, uten å ha noen ideer til å løse den situasjonen som blant annet Vardø har havnet i. Det er et stort paradoks at Vardø ikke får fisk i land.

– Men det er landet 152.000 tonn i Finnmark. Da virker det ikke som om tilgangen på råstoff er problemt?

- Problemet er at det ikke blir skapt arbeidsplasseer med utgangspunkt i denne fisken. I prosjektet vårt er det et hoevdpoeng at man skal styre fisken inn til landanlegg der det bli skapt arbeidsplasser, i stedet for at den skal sendes videre direkte ut av fylket – eller levert frossen og sendt til foredling i Kina eller andre steder i verden.

– Kvoter gir sikkerhet

Måsøy Arbeiderparti er ensom i fylkespartiet om å være negativ til kravet om regionale kvoter. Men ordfører Ingalill Olsen kjøper likevel ikke fiskarlagsformannens oppfatning.

- Ilandført kvantum og kvoter er to forskjellige ting. Kvoten som er knytta til et fiskevær er i alle fall en sikker levering. Hvis vi ser på Havøysund, kan vi konstatere at det er gått ut mer kvoter hittil i år enn det er kommet inn gjennom struktureringa, sier Olsen.

Fiskeværene taper

«Strukturering» er fiskeriministerens navn på tiltakene for å bli kvitt overkapasiteten i fiskeflåten. Ifølge mange kritikere er virkningen at små, lønnsomme båter blir skviset ut til fordel for større fartøy og mer kapitalkrevende driftsformer. Og Ingalill Olsen tror ikke fiskeværene har noe å hente:

– I forhold til struktureringa tror jeg vi vil se at de fleste fiskevær i løpet av kort tid kommer til å bli store tapere, mener hun.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no