skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Altfor dyrt å bli fisker

Gamle fiskere sitter på rettighetene, mens bare et fåtall unge klarer å etablere seg med egen kvote. Verst er det i Finnmark.

Publisert 22.09.2005 10:29.
Det meste av fiskekvotene tilhører godt voksne fiskere. Inngangsbilletten til yrket er for høy, mene Landsdelsutvalget.
(Foto: NRK)


Av Torill Olsen

Det viser tall Landsdelsutvalget i Nord-Norge har fått utarbeidet.

Forgubbingen er mest åpenbar i Finnmark. Bare 4,5 prosent av fiskerne i fylket er under 29 år. Det tyder på at det er for dyrt å etablere seg som fisker, sier Eirik Fiva, direktør i Landsdelsutvalget.

- Det er en skjev aldersfordeling. Fiskere mellom 20 og 29 år eier bare 4,5 prosent av fiskerettighetene i Finnmark. De som er 50 eller eldre eier over halvparten. Det tyder på at det er veldig dyrt å etablere seg. Hvis man for eksempel tar en kystbåt på 35 fot, så vil en kvote fort koste opp mot en million kroner, og med båten inkludert så vil kanskje det bli 1,5 millioner, sier Fiva.

Ber om tiltak

Det er Fiskeridirektoratet som på oppdrag for Landsdelsutvalget har utarbeidet en statistikk over aldersfordelinga i fiskeflåten. Det er kun rettigheter for konvensjonelle fartøy under 28 meter med hjemmelslengde som inngår i statistikken. Tallene for Finnmark, Nordland og Nord-Trøndelag er klare, og viser samme tendens.

Direktøren i Landsdelsutvalget vil legge dette materialet frem for politikerne og be om tiltak for å bøte på den lave rekrutteringen av yngre fiskere i landsdelen.

- Vi bearbeider dette videre og legger det frem for våre politikere. Og vi vil jobbe mot den nye regjeringa med spørsmål når det gjelder kvota, og tiltak for å gjøre noe med den forgubbinga som man ser tendensen til.

Har advart

Generalsekretær Turid Ringstad i Norges Kystfiskarlag er ikke forbauset over tallene.

- Det er jo dette vi har advart mot lenge. Dette har jo skjedd etter at adgangsbegrensningene kom innenfor fiskeriene, det er klart at årsaken ligger jo der, sier Ringstad.

- Konsekvensene blir jo at vi får ei næring med gamle folk, og vi får ikke noen til å ta over i ei næring som er så levende, som er en egen kultur, og som betinger nyrekruttering for å ta vare på ressursene. Men i Norges Kystfiskarlag er vi veldig optimistisk i disse dager, fordi vi får en ny regjering der vi håper at denne problematikken kommer opp igjen, sier Ringstad.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no