skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Politikere slipper straff

Politikerne i Kautokeino kan gi ulovlige tillatelser til kjøring i utmark så mye de orker. Politiet vil ikke straffe dem.

Publisert 14.03.2006 07:23. Oppdatert 14.03.2006 09:27.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Inger Elin Utsi

For to uker siden anmeldte Naturvernforbundet både ordfører i Kautokeino kommune og lederen i utmarksnemda for å gi lovstridige dispensasjoner til kjøring i utmarka. Men politimester i Vest-Finnmark, Arild Aaserød, slår fast at politikerne ikke kan straffes:

Kan ikke straffes

- Slik vi oppfatter lovgivningen i landet vårt, så kan vi ikke straffe ombudsmenn, altså folk som er valgt til oppgaver i kommunen. Vi kan bare straffe ansatte i kommunen, sier politimester i Vest-Finnmark, Arild Aaserød.

Naturvernforbundet i Finnmark politianmeldte ikke bare de to politikerne, men også Kautokeino kommune og saksbehandler Isak Mathis O. Hætta. Det skjer etter at kommunen har gitt en lang rekke lovstridige dispensasjoner for barmarkskjøring. Fylkesmannen i Finnmark har gitt forbundet medhold i at Kautokeino bryter loven.

– Ikke hevet over loven

Naturvernforbundets leder i Finnmark, Dag Elgvin, reagerer på at politikerne ikke etterforskes:

- Det han egentlig sier er at til og med en stortingsmann er hevet over norsk lov. Og sånn kan det ikke være. De er vanlige norske statsborgere de også. Og ingen er hevet over loven. Så jeg er forbauset over at politimesteren mener at de valgte kommunestyrerepresentantene ikke kan straffes. Jeg kan like å se hvilken begrunnelse han har til det, sier Elgvin.

Ikke overrasket

Men Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta er uenig med Elgvin.

- Å straffe ombudsmenn på grunn av politiske handlinger har vi vel ikke sett noen steder, i hvert fall ikke i Norge. Så det var ikke overraskende, sier Hætta.

Arild Aaserød

Kan ennå bli straffet

Politiet har ennå ikke bestemt om kommunen eller saksbehandleren skal etterforskes. I 2003 anmeldte Naturvernforbundet Kautokeino kommune for første gang for samme forhold. Da ble saka henlagt, men Økokrim påpekte at man kunne straffe kommunen en gang senere hvis ikke problemet ble løst i forvaltninga. Nå mener Naturvernforbundet at kommunen må straffes.

Politiet går nå igjennom den 14 siders lange anmeldelsen med 36 vedlegg for å se om det er grunnlag for å bøtelegge kommunen:

- Vi må se på den konkrete saken, og vurdere om det er begått noe straffbart. Men det har vi ikke tatt standpunkt til ennå, sier Aaserød.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no