skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Somler med disp-rapporter

Nesten halvparten av kommunene i Finnmark har ikke rapportert inn antall dispensasjoner de har gitt til utmarkskjøring. Nå får de refs av fylkesmiljøvernsjefen.

Publisert 16.03.2006 07:53.
Av Inger Elin Utsi

Finnmarkskommuner er sløve med å rapportere til Statistisk Sentralbyrå hvor mange dispensasjoner til kjøring i utmark som behandles og innvilges. Kun 8 av 19 kommuner har sendt inn fjorårets statistikk, og det er for dårlig, mener fylkesmilljøvernsjef, Bente Christiansen:

Plikt

- Det synes jeg er sterkt beklagelig, for kommunene har har faktisk en plikt å melde inn den statistikken. Jeg håper de kommunene som ikke har gjort det, får rettet på det, sier fylkesmiljøvernsjef Bente Christiansen.

Seksjonssjef for miljøstatistikk ved Statistisk sentralbyrå, Svein Homstvedt, sier de årlig må purre for å få tallene inn:

- Og det burde være unødvendig, mener han .

Lover å sjekke

NRK ringte til mange av rådmennene i de kommunene som ikke har gjort sin plikt. Rådmennene i Nesseby, Karasjok og Loppa sier de ikke vet hvor tallene er, men lover å sjekke det opp i dag. Noe som Svein Homstvedt sier er viktig:

- Dette går på forvaltning av utmarka og hvordan kommunene praktiserer motorferdelsloven. Og det er nok rimelig god grunn til at myndighetene vil vite noe om, sier han.

Innvilger det meste

Og de som er flinke å rapportere, er også flinke til å innvilge dispensasjonssøknader. I Norge innvilges ni av ti søknader. Det viser de foreløpige tallene. Tana kommune gav i 2005 hele 594 dispensasjoner. Kun to andre kommuner i Norge gir flere. Sør-Varanger er nummer fem på lista med 360 innvilgede dispensasjoner. De innvilget 81 prosent av søknadene.

Men det finnes kommuner som er enda flinkere å gi, sier Homstvedt:

- Båtsfjord har innvilget alt, og Hasvik. Men noen er nede i 55 prosent, det er det laveste jeg kan se.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no