skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Kautokeino brøt loven

Kautokeino brøt forvaltningsloven da de lot en klage ligge både vinter og vår før den ble behandlet. Det fastslår sivilombudsmannen.

Publisert 01.09.2004 16:51.
Av Jenny Duesund

Disp-søknadene i Kautokeino blir altfor ofte innvilget, mener Naturvernforbundet. Kommunen lover å bruke kortere tid på å si seg uenig heretter.

Kommunen brukte hele åtte måneder på å behandle en klage fra Naturvernforbundet, som mente de ga en rekke ulovlige dispensasjoner til folk som ville kjøre i fjellet. Slik kjøring er som hovedregel forbudt.

Ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta, legger seg flat for kritikken fra Sivilombudsmannen:

- Det er jo en kritikk vi må ta til følge og prøve å forbedre oss, sier han.

Ulovlig disp

Både i 2002 og 2003 klaget Naturvernforbundet på en rekke dispensasjoner til barmakskjøring som ble gitt for at folk i Kautokeino skulle få plukke bær, fiske og jakte - uten å måtte ta beina fatt. Naturvernforbundet klaget fordi de mener det ikke er lov å gi dispensasjoner til slike formål. Men det tok åtte måneder før det kom skriftlig svar fra kommunen. Innen sakene var behandlet var barmarkssesongen allerede i gang.

I forvaltningsloven er det en tre ukers frist for å svare på klager og andre henvendelser, eller i alle fall gi beskjed om hvor lang tid det vil ta før et svar kommer. Den fristen holdt ikke Kautokeino til tross for mange purringer. Dermed har kommunen brutt forvaltningsloven, og kan ikke si noe mot det:

- Kritikken berettiget, vi svarte ikke ut i tide. Men saken er stor og prinsipiell, og av den grunn har vi hatt lange møter og diskusjoner om innholdet i svaret, sier Hætta.

Gransket nøye

Klagesakene, og sivilombudsmannens uttalelse, er bare en liten brikke i konflikten mellom Naturvernforbundet og Kautokeino kommune. De siste årene har Naturvernforbundet fulgt barmarkspolitikken i Kautokeino kommune nøye. Forbundet har klaget Kautokeino kommune inn til fylkesmannen, til politiet og altså til sivilombudsmannen. Leder i Naturvernforbundet sentralt, Eirik Solheim, er glad for at de har vunnet frem - i alle fall hos sivilombudsmannen:

Erik Solheim i Naturvernforbundet er fornøyd med Sivilombudsmannens refs av Kautokeino. (Foto: Torje Bjellaas)

- Det betyr at vi har fått medhold i at Naturvernforbundet i Finnmark har gjort en god jobb som en viktig vaktbikkje når kommunen setter seg ut over loven. sier Solheim.

Fortsatt frislipp

Men selv om kommunen vil skjerpe seg og gå gjennom sine rutiner for å sikre at forvaltningsloven holdes, er neppe konflikten over. Ordfører Klemet Erland Hætta vil ikke endre hovedpunktet - dispensasjonspraksisen:

- Dispensasjonspraksisen vil opprettholdes slik den er i dag. Det er de signalene jeg har fått fra dispensasjonsutvalget, sier Hætta.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no