skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Vil endre loven for å stoppe Kautokeino

Lovbrudd i Kautokeino kan få følger for alle kommunene: Nå kan de miste retten til å gi dispensasjoner for skuter- og barmarkskjøring.

Publisert 05.01.2005 16:55.
Av Knut-Sverre Horn og Thomas Olsen

Kautokeino har gjentatte ganger gitt folk tillatelse til å kjøre skuter og barmarkskjøretøyer i strid med loven. Nå vurderer Miljøverndepartementet å endre loven, slik at kommunene mister retten til å gi dispensasjoner.

Ingen makt bak kravene

Naturvernforbundet anmeldte Kautokeino for lovbruddene, men politiet henla saken i november. Det skjedde etter at fylkesmannen i Finnmark i årevis hadde forsøkt å få Kautokeino til å følge lovverket - uten å lykkes. Nå ber fylkesmann Gunnar Kjønnøy departementet om hjelp:

Økende kjøring i terrenget setter stadig nye spor i Finnmarksnaturen.
- For meg er det helt selvsagt at når et overordnet organ fatter en beslutning, har man å følge det, enten man er enig eller uenig, sier Kjønnøy til NRK. Uten flere maktmidler å ty til, ber han departementet gripe tak i saken.

«Vi har vurdert anmeldelse, men dette er et virkemiddel Fylkesmannen nødig vil ta i bruk. Etter politiets henleggelse er det dessuten tvilsomt om en anmeldelse vil føre fram,» heter det i brevet til departementet.

Kan ikke straffe én kommune

Det er en sentral kilde i miljøverndepartementet som sier til NRK at de vurderer å endre lovverket. Resultatet kan bli at kommunene mister myndigheten til å gi folk dispensasjon til barmarks- og skuterkjøring. Departementet ser ingen mulighet til å frata en enkelt kommune denne myndigheten slik dagens regler er utformet.

Det er ingen hemmelighet at både fylkesmannens miljøvernavdeling, Direktoratet for naturforvaltning og Miljøverndepartementet lenge har vært oppgitt og frustrert over holdningen i Kautokeino. Mens motorferdselsloven setter strenge krav, har kommunen sett stort på det og delt ut generøst med dispensasjoner til å kjøre i terrenget, sommer som vinter. Resultatet er stadig større sår i naturen.

Mer kjøring

Påleggene til Kautokeino kommune om å føye seg etter loven, har resultert i lite annet enn ren trass: Lokalpolitikene har sagt i en rekke intervjuer at de vil fortsette som før, og kjøringen i utmarka bare øker.

Slik NRK forstår fylkesmannen, mener han at de andre kommunene egentlig ikke burde bli rammet av Kautokeinos ulydighet. Men det kan likevel bli resultetet, ifølge NRKs kilde.

Overreaksjon

Talsmann for Naturvernforbundet i Finnmark, Dag Elgvin, fastslår at det kommunale selsvtyret ikke fungerer i motorferdselssaker.

- Folk vil kjøre, og kommunene vil gjerne være snille, sier han. Elgvin synes likevel det ville være en overreaksjon å straffe alle for Kautokeinos ulydighet.

Ordføreren i Kautokeino, Klemet Erland Hætta, synes også det ville være urimelig å straffe andre kommuner. Men han holder fast ved at loven ikke er tilpasset lokale forhold, og lover ingen endring.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no