skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Fortsetter å gi ulovlige disper

Tana kommune bryter Fylkesmannens vedtak om barmarkskjøring. Kommunen ble overprøvd i flere saker i fjor, men i år deler de ut nøyaktig de samme dispensasjonene.

Publisert 17.06.2005 07:31.
Av Torill Olsen

Ulovlige dispensasjoner fra i fjor blir sendt ut på nytt i år i Tana kommune. (Illustrasjonsfoto: NRK)

Det sier Dag T. Elgvin i Naturvernforbundet i Finnmark, etter at forbundet har gransket dispensasjonspraksisen i kommunen.

Seksjonsleder ved miljøvernavdelinga, Trond Aarseth, sier at kommunen må innrette seg når Fylkesmannen har fattet vedtak i en klagesak.

Inndro dispene...

Historien begynner for ett år siden og handler om dispensasjon fra motorferdselloven gitt av Tana kommune til folk i området.

Naturvernforbundet i Finnmark klagde flere ulovlige dispenasjonssaker inn inn for Fylkesmannen. Klagene førte frem og gjorde at Fylkesmannen sendte brev til kommunen og inndro de ulovlige dispensasjonene. Der kunne historien sluttet. Men det gjør den ikke.

... som ble delt ut på nytt

For tre av dem som ikke fikk dispensasjon i fjor, søkte på nytt i år – samme søknad, samme sak. Og stikk i strid med Fylkesmannens vedtak, sa Tana kommune ja til dispensasjon for barmarkskjøring.

Trond Aarseth som er seksjonsleder på miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen, vil ikke kommentere denne spesielle saken. Men han sier på generelt grunnlag at kommunene må innrette seg etter fylkesmannens vedtak i en klagesak.

– Systemet er slik at når Fylkesmannen som overordnet myndighet i en klagesak har fattet vedtak, så må kommunen innrette seg etter det vedtaket. Det er da veiledende for kommunens praktisering av loven, sier Aarseth.

Dag Elgvin i Naturvernforbundet

Vil helst veilede

Naturvernforbundet i Finnmark ønsker ikke rollen som vaktbikkje og innklager. To år på rad har de sendt brev til kommunen og bedt om dialog for å få en løsning på stadig tilbakevendende dispensasjonssakene. Det har ikke nyttet, sier Dag T. Elgvin i naturvernforbundet.

- Da har vi klagd inn. Og klagen i år er så kraftig, i og med at de ikke har brydd seg om hva fylkesmannen sa i fjor, at nå har kommunen invitert oss til møte. I neste uke skal vi drøfte denne saken sammen med fylkesmannen. Det er vi veldig glad for, sier Elgvin.

Ordfører vil bli enig

Og kanskje blir dette slutten på historien. For ordfører i Tana, Ingrid Smuk Rolstad ser også frem til møtet.

- Det er viktig å sette seg ved samme bord og ha en dialog om det her og kanskje bli enige om hvilken praksis vi skal ha.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no