skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Inkompetente idioter

De fastboende i Finnmark må få lov til å kjøre på barmark så mye de vil, og de skal ikke styres av nordmenn og fornorska samer.

Publisert 22.09.2004 15:52. Oppdatert 22.09.2004 16:17.
Av Skjalg Jensen og Knut-Sverre Horn

Det mener sametingsmedlem Isak Mathis O. Hætta. Under Sametingets plenumsmøte i dag kritiserte han sametingsrådet for ikke å bry seg om rettighetene til fastboende finnmarkinger.

– Sametingsrådet består av en gjeng inkompetente idioter, sa Hætta.

Reindrifta i særstilling

Etter møtet forsvarte Hætta språkbruken foran NRKs mikrofon.

Isak Mathis O. Hætta.
– De er inkompetente, og man må kunne kall dem idioter når de ikke tar inn over seg det vi har sagt flere ganger: At de må skaffe seg kunnskaper om rettighetene til de fastboende, sa Hætta.

Hætta har vært en ivirg forkjemper for økt motorferdsel i utmarka. Etter loven har folk i reindrifta helt andre rettigheter enn fastboende samer. Reindrifta kan drive nødvendig kjøring uten særskilt tillatelse, mens loven presiserer at jakt, fangst, fiske og bærsanking ikke uten videre regnes som næring.

Skadelig kjøring

Karakteristikken Hætta ga fra talerstolen falt ikke i god jord:

– Jeg synes det er ille at man ikke viser sine medmennesker større respekt, sier Sametingets visepresident Ragnhil L. Nystad. Hun er sterkt uenig med Hætta i sak også:

– Jeg ser hvordan naturen ser ut, og det er forstemmende. Det er kjørt på kryss og tvers, sier Nystad, og legger til at hun hvert år frakter tomme bensinkanner, oljeflasker og hermetikkbokser etter andre ned fra fjellet.

– Det er ikke folk med ryggsekk som bærer dette til fjells, sier hun.

Friske uttalelser

Hættas idiot-karakteristikk føyer seg inn i rekken av friske uttalelser: Han var sist i fokus da han i en radiodebatt omtalte mørkhudede innvandrere som «svartinger».

Før det var han en omstridt lokalpolitiker i Kautokeino. Han gjorde seg bemerket ved å forsvare at kommunen ga en lang rekke ulovlige dispensasjoner til folk som ville kjøre i fjellet.


Siste saker:
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no