skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Tre Små Kinesere

Tre Små Kinesere (Foto: Heiko Junge, NTB Pluss)
Tre Små Kinesere (Foto: Heiko Junge, NTB Pluss)
Tre Små Kinesere, norsk pop-gruppe, dannet i 1988, debuterte i 1990. Ulf Risnes, f. 1960, vokal og gitar - Øystein Hegge, f. 1961, tangenter og vokal - Baard Slagsvold, f. 1963, bass og vokal.

Publisert 12.01.2004 11:21. Oppdatert 05.04.2004 11:59.
Av Per Kristian Johansen.

Ulf

Ulf Risnes startet sin musikalske karriere på slutten av 70-tallet som selvutnevnt sjef i det GuRGLES. I følge Risnes var det GuRGLES en samling notoriske dagdrivere og oppviglere fra Munkvoll i Trondheim som møttes hver mandagskveld på Ulfs gutterom for å lage musikk og spise pizza mens de så mandagsfilmen.

Ulf Risnes
Det hører med til historien at DumDum Boys-trommis Sola Johnsen var en av medlemmene i bandet, og spilte trommer på tomme snusesker.

Ulf dro til Israel og jobbet i Kibbutz på slutten av 1970-tallet. Da han kom tilbake, var han så vidt innom et band som het Tjoms and the Hamburgers. Bandet spilte på flere ungdomsklubber, og deltok på Trøndersk mesterskap i rock. Av 70 band kom Tjoms and the Hamburgers på 67.-plass.

På 1980-tallet spilte Risnes bass i Helter Skelter. Bandet fikk oppmerksomhet i enkelte miljøer i Oslo og Trondheim, noe som resulterte i en singel før bandet ble oppløst grunnet krangling. Helter Skelter var i Sverige for å lansere plata si, men var ikke helt heldig med valg av tidspunkt. 1. mars 1986 skulle de lanseres, men denne dagen ble også Sveriges statsminister Olof Palme myrdet. Det ble ikke mye oppmerksomhet i svenske aviser for et trøndersk rockeband da...

Øystein

Øystein Hegge
Etter Helter Skelter møtte Ulf Risnes Øystein Hegge. Øystein brukte å dukke opp bak scenen etter Helter Skelters konserter. Selv hadde han spilt i et band som het Streit Sax, og var med i et band som het Betty Bang Bhom Band. Bandet ga ut en singel før de ble oppløst.

Både Ulf og Øystein hadde fått mersmak etter singelutgivelsen, og suget etter å gjøre en hel LP-plate begynte å gjøre seg gjeldende.

Baard

Baard Slagsvold
Øysteins gode venn John Ivar Bye hadde på denne tiden emigrert til Oslo der han var trommeslager i gruppa Skjønn Forening. Der spilte også Baard Slagsvold fra Elverum, tidligere vokalist i bandet Fort & Gæli.

Baard så for seg en fremtid som frilans jazzmusiker på piano, og etter en tid i en jazztrio på Hamar (med Johannes Eik og Silje Nergård), søkte han seg til jazzlinja ved konservatoriet i Trondheim.

Den eneste Baard kjente i Trondheim var Øystein Hegge som tok han med på Cafe 3b og introduserte han for hele rockemiljøet. Baard ble med i Tre Små Kinesere, først på piano, men siden også Øystein spilte piano, valgte han å gå over til kontrabass.

1988: Tre Små Kinesere blir født

I 1988 fikk Ulf Risnes beskjed om at det var plass på en samleplate som skulle gis ut i Oslo. Da Ulf fikk høre dette, tilkalte han bandet bestående av ham selv på el-gitar og sang, Øystein på orgel og sang, Baard på bass og sang, samt Knut Juel på trommer. Men for å bli med på plata måtte de spille helt akustisk, dermed ble trommeslager Knut Juel dimmitert.

Tre Små Kinesere spilte inn låten "Askeladden" i lydstudioet på Gauldal Folkehøgskole, og den 4. mars 1988 ble platen "Den Akustiske Gitarliga" lansert på Sardines i Oslo. Denne datoen regnes som Tre små Kineseres fødselsdag.

Akustisk musikk var noe som passet kineserene bra, så de gikk bort fra det elektriske uttrykket. Etter et par private spillejobber fikk de oppdrag på Studentersamfunnet i Trondheim sammen med flere andre band. Mottakelsen var varm, og publikum stemte i allsang til kinesernes egne låter. Høsten samme år sto demoinnspillinger for tur, og før året var omme hadde de spilt inn en rekke sanger.

1989: Turnéring og platekontrakt

I 1989 begynte Tre Små Kinesere å turnere i Norge, og spilte flere konserter med god respons fra publikum. Ryktene hadde alt begynt å gå, og forespørslene sto nærmest i kø for kinesene. Etter å ha overveid tilbud fra blant annet BMG, Slagerfabrikken og Sonet, valgte de å skrive under kontrakt med Sony i juni 1989. Dermed gikk turen til Nidaros Studio der produsent Roger Valstad produserte platen "365 Fri".


1990: Første plateutgivelse

17. januar 1990 ble "365 Fri" utgitt på plateselskapet Sony. Platen fikk gode kritikker og solgte godt, og det hele resulterte i en opptreden på Spellemannprisen. Tre Små Kinesere la ut på en lengre Norgesturne, og var i ledige stunder innom studio for å spille inn låter til den kommende platen "Luftpalass".

1991: Spellemann-nominasjon og ny plate

"365 Fri" ble nominert til Spellemannprisen i 1991, men ble slått av Sigvart Dagsland. Men kineserne ga ikke opp av den grunn, og fulgte like godt opp med platen "Luftpalass", også produsert av Roger Valstad. Samme år turnerte de på ny, nå med John Ivar Bye på trommer.

1992: Spellemannpris og ny plate

I 1992 ble "Luftpalass" nominert til Spellemannpris, og denne gangen var det full klaff for kineserne. Platen fikk prisen for "Årets popplate".

Spellemannprisen ble delt ut mens Ulf Risnes var i Frankrike for å skrive nye låter til neste plate. I Frankrike skrev han 33 låter, noen i samarbeid med Øystein, som sendte kassetter til Ulf med orgel og rytmekomp. To av skissene ble til låtene "Store Ord" og "Bla Bla Ukeblad".

9. september kom platen "Vær Sær", produsert av Knut Bøhn. Første singel fra platen var "Faren Min/Vallsetsangen". Tre Små Kinesere turnerte med Tore Wildhauer på trommer.

På oppdrag fra prosjektet "Levende Bilder Barn og Unge" ga bandet ut singelen "Bare På Film" samme år.

1993: Demoinnspilling

1993 var et rolig år for Tre Små Kinesere, og de brukte store deler av året til å lage nye demoer og skrive låter.

1994: Plateutgivelse og turné

I juni kom singelen "Klassebildet", som fikk Petre-spilling hele sommeren. To måneder senere kom plata "Hjertemedisin", produset av Kyrre Fritzner, og bandet la deretter ut på turné med Per Madsen på trommer.

1995: Spellemannpris og turné

I 1995 fikk Tre Små Kinesere den gjeve prisen "Årets Gruppe 1994". Singelen "Hjertemedisin ble årets nest mest spilte norske låt etter "Jenter" med Di Derre.

1996: Plateutgivelse og turné

I 1996 var Ulf produsent for Postgirobygget på platen "Melis". I august slapp kineserne sin første singel fra deres kommende plate "Tro, Håp & Kjærlighet". Singelen het "Ikke Vær Dum", og ble opprinnelig skrevet på oppdrag fra Marit Karlsen i Petre som hadde et program på lørdagene. Hun ville at Ulf skulle skrive en sang om føtter, og det gjorde han.

Etter plateutgivelse i september, dro kineserne ut på ny turné.

Singelen "Dørstokkmila" ble en stor slager for kineserne dette året. Ulf forteller at det var den siste låten de skrev til plata. Øystein hadde melodien klar, og Ulf hadde lest i avisen om incestoffer som beskrev hvor vanskelig det var å fortelle om sine opplevelser. Basert på dette skrev han en tekst til melodien.

Med "Tro, Håp og Kjærliget" bevegde kineserene seg over i et mer allsidig musikalsk landskap enn tidligere, og de høstet gode kritikker for platen, som igjen var produset av Kyrre Fritzner.

1997: Studio

I 1997 produserte Ulf nok en plate for Postgirobygget, og var produsent til Søsterhjemmet som hadde en sommerslager med "Susa I Hodet". I tillegg var han med på singelen "Snørosa" i anledning VM på ski i Trondheim.

Tre Små Kinesere ga ut singelen "Svartlamon" i samarbeid med bandet Motorpsycho. "Svartlamon" var en kampsang og en kjærllighetserklæring til Svartlamon i forbindelse med at kommunen ville rive bydelen.

I mai gikk bandet i studio, der de jobbet med sin neste plate resten av året.

1998: Tiårsjubileum og plateutgivelse

I 1998 var det ti år siden Tre Små Kinesere offisielt ble født. Dette ble selvsagt feiret.

I mars kom platen "Ultralyd", og denne gangen var det Ulf selv som var produsent. Dette året var bandets mest produktive år, og allerede i april kom deres neste plate, "Storeslem", også den produsert av Ulf. Etter plateutgivelsene la bandet ut på en lengre norgesturné.

1999: Tusenårslåt og Internett

I 1999 vant Ulf konkurransen "Tusenårslåta" i regi av NRK P1 og VG med låten "På Den Andre Sida". Låten hadde Ulf skrevet allerede i 1992, men den var aldri blitt helt ferdig. Den originale versjonen handlet opprinnelig om døden, men i forbindelse med konkurransen ble den omskrevet til å handle om å gjøre noe nytt og annerledes. Låten ble fremført av Christin Hoff.

1999 også var året da Tre Små Kineseres offisielle internettside Soleplassland ble åpnet. Siden finner du på http://www.soleplassland.net

2000: Åge, Terje, Beatles og RBK

2000 kan sies å være et rolig år for Tre Små Kinesere som band, men ikke for enkeltmedlemmene. Ulf produserte blant annet "Flyg Avsted" for Åge Aleksandersen, og "Din Jævel" for Terje Tysland. Han sang Beatles-låter sammen med Trondheim Symfoniorkester, og sammen med Knutsen og Ludvigsen sang han på RBK-låten "Den Jule Rosenborgsangen". Ellers medvirket Baard på plata "Folkets Verktøy" med gruppa Skrujern.

Tre Små Kinesere spilte inn en del nye demoer i Krypten dette året, men ingen plater med bandet ble utgitt i 2000.

2001: Miniturne og internettsingle

Året 2001 startet med en miniturne for Tre Små Kinesere, før de holt en stor konsert for Russen i Tronhdeim på vårparten.

I februar ble "Gla for å gjør dæ gla", og to andre låter fra demo-CD'en som ble innspilt inn i Krypten året før, gitt ut som internettsingle.

Sammen med Åge Aleksandersen deltok Tre Små Kinesere på låten "Erik, Bent & Roar" på RBK CD-en "Spæll Mæ".

Kineserne hadde planlagt en jule-EP, men den ble avlyst. I stedet ble sangene "Jul Uten Deg" og "Nedsnødd På Julaften" lagt ut på internett i en begrenset periode. Bandet holdt forøvrig julekonsert på Blæst i Trondheim 4. juledag.

2002: Samleplate og Norgesturne

"De Aller Beste" ble tittelen på Tre Små Kineseres første samleplate etter 14 år som band. Platen fikk strålende kritikker, og bandet la ut på en lengre Norgesturne og spilte flere konserter i Trondheim.

2003: Ny plate

I mai 2003 kom Tre Små Kineseres åttende plate "Gammel Sykkel", som var den første platen på fem år. Platen høstet gode kritikker, og ble ofte spilt på NRK P1 gjennom hele sommeren. Produsent på platen var Lars Lien.

Tre ble to

Lørdag 3. april 2004, meldte bandets hjemmeside Soleplassland at bassisten har trukket seg fra bandet, og at Tre Små Kinesere har blitt til to. Bassisten Baard Slagsvold som har vært med siden bandet startet i 1988 har gitt beskjed om at han slutter i Tre Små Kinesere. Ulf og Øystein gir seg ikke, men ser det heller som en ny start. Nå leter de etter ny bassist. Kineserne har tre konserter i sommer som vil bli gjennomført med Truls Waagø som erstatter for Baard.

Diskografi

1989
Hei verden! (Singel)

1990
365 fri LP
Salig (Singel)
Ingen blir igjen (Promosingel)
Soleplassland (Singel)

1991
Luftpalass (LP)
Café yé yé (Singel)

1992
Bare på film (Singel og video)
Store ord (Singel)
Vær Sær (LP)
Faren min (Singel)

1994
Klassebildet (Singel)
Hjertemedisin (LP)
Angar Mykle (Singel)

1995
Hjertemedisin (Singel)

1996
Ikke vær dum (Singel)
Tro håp & kjærlighet (LP)

1997
Mot riving av Svartlamon (Singel) (Med Motorpsycho)

1998
Ultralyd (LP)
Storeslem (Promo)
Storeslem (LP)

2002
Følg naturens lover (Radiosingel)
De aller beste fra Tre Små Kinesere (LP)

2003
Gammel sykkel (Radiosingel)
Gammel sykkel (LP)

I tillegg har Tre Små Kinesere medvirket på flere samleplater:

Den akustiske gitarliga presenterer - Askeladden
Mini kassetten '91 - Soleplassland
Larmende opptog i taushetsgata - Sorte Tyr
Ellediller og krokofanter - Matpakkespisevise
Kvirre virre vitt - Papegøye fra Amerika
Med blanke ark - Blåklokkevikua
De 20 beste trøndervisan - Soleplassland (Live)
More music 3 - Klassebildet
På gang 44 - Hjertemedisin (Bårrymix)
More music 8 - Grøsser
Spæll mæ - Erik, Bent og Roar (med Åge Aleksandersen)

Bakgrunn: Tre Små Kinesere (12.01.2004)
Siste saker:

Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no