skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Maria Mena

Maria Mena (Foto: Sony)
Maria Mena (Foto: Sony)
Maria Viktoria Mena, norsk pop-artist, f. 1986, debuterte i 2002.

Publisert 25.02.2004 13:26. Oppdatert 26.03.2004 12:08.
Av Rune Johansen.

Maria Viktoria Mena ble født 19. februar 1986 i Oslo i en kunstnerisk familie. Moren skrev skuespill og faren, Charles, var trommeslager. Maria og hennes lillebror Tony er begge oppkalt etter hovedfigurene i West Side Story.

Pappa Charles Mena har spilt i flere groovey band-konstellasjoner i Oslo, men hans datter foretrakk enkel pop i oppveksten. Faren er opprinnelig fra Nicaragua, men vokste opp i New York før han flyttet til Oslo.

Marias kveldssang

Maria var ni år da foreldrene skilte seg. Tiden som fulgte var tøff. Maria fikk depresjoner og spiseforstyrrelser.

13 år gammel flyttet hun til sin musikerpappa. Hun sang og skrev tekster som en terapi for sine hverdagslige følelser og frustrasjoner. Ikke alle historiene i hennes dagbok ble til sanger, men hennes skilsmisseoppgjør med moren, ”My Lullaby”, var en.

Etter flere runder med mas på pappa om å lage demo, fikk han samlet de rette folkene i studio. Deretter presenterte han datterens demo til diverse bransjebekjentskaper.

Fikk mange fans

Rune Lem er mest kjent for sitt virke hos Norges største konsertarrangør, Gunnar Eide Concerts. Etter han hørte den 14 år gamle jentas demo med ”My Lullaby” ringte han til plateselskapet Sony som tente tilsvarende mye på prosjektet. Dermed hadde Maria Mena platekontrakt.

Et år senere, i januar 2002, kom Maria Menas debutsingel ”My Lullaby”. Melodien ble svært mye spilt på radio med topp rotasjon hos P1, P4, Radio1, Radio Oslo og Petre. Den unge debutanten var i tillegg et yndet intervju-objekt og en stor fanskare etablerte seg raskt.

På sitt varmeste var singelen blant de fem øverste på VG-Lista Topp20 og sikret etter hvert Maria hennes første gull-plate.

"Mitt hode er et hus der mine sanger holder til"

Albumet ”Another Phase” var i butikkene i april. Produsent Arvid Solvang hadde hjulpet Maria med å omsette ideene til musikk, ettersom hun kun hadde melodiene i hodet og kunne verken spille eller skrive musikk.

I likhet med hennes største forbilde, Alanis Morrissette, var tekstene av personlig art. I tillegg fremhevet plateanmeldelsene hennes stemme som albumets styrke og var jevnt over enige om en veldig lovende debut.

Noen uker før album-utgivelsen hadde en ny radiohit meldt seg i hennes andre singel ”Free”. Albumet holdt flyten på hit-listene gjennom sommeren og på sensommeren kom singelen ”Blame It On Me”. Den ble Maria Menas tredje strake Topp5-hit på radio-hitlistene.

Oslos tenåringsstjerne #1

I løpet av året hadde den blide 16 åringen med rastaflettene opptrådt på mange tilstelninger, reist med Topp20-turneen og vært med å åpne Norway Cup. I desember dro hun med Morten Abel og Mari Boine til Senegal og var en av attraksjonene på TV2s fadderaksjon.

Til radiostasjonen NRJs prisutdeling i januar var hun nominert i tre klasser og ”My Lullaby” vant klassen for Årets norske låt under det nordiske showet i Stockholm. Før jul hadde Aftenpostens lesere kåret henne til Årets norske kvinne foran Kari Bremnes, Sissel Kyrkjebø og Maria Solheim. ”Free” vant Årets låt foran Paperboys ”Barcelona” og Röyksopp-singelene ”Poor Leno” og ”Remind Me”.

På Spellemann-prisen i februar 2003 var hun nominert i tre kategorier, men Gåte (Nykommer), Thomas Dybdahl (Pop-solist) og Bjørn Eidsvågs ”Mysteriet Deg” (Låt) ble de begunstigede.

Ny generasjon

Etter den direktesendte TV-sendingen høstet hun mye ros for sin programleder-rolle i tospann med Bjørn Eidsvåg. Mange gledet seg over to generasjonene artisters lik- og ulikheter.

Deretter konsentrerte Maria Mena seg om låtskrivingen til sitt neste album. Debutalbumet hadde solgt over platina-status og Maria Mena var etablert som artist i løpet av et år.

Mellow

Med et nytt knippe tekster og melodier av Maria Mena foregikk innspillingen med produsent Arvid Solvang bak spakene og som med-komponist. Span-duoen Fredrik Wallumrød og Vemund Stavnes utgjorde rytme-seksjonen. Thomas Dybdahl bidro med den spesialskrevne duetten ”So Sweet”.

I januar 2004 var Maria Mena tilbake på arenaen med singelen ”You’re The Only One”. Låta ble en ny radiofavoritt og debuterte på 11. plass på VG-Lista Topp20 i slutten av februar.

Videoen viste en tynn utgave av Maria Mena som senere fortalte om sine spiseforstyrrelser.

”Mellow” fikk stort sett positiv mottakelse blant pressen, og debuterte på 7. plass på VG Lista Topp 40.

Album

Another Phase (Sony - 2002)
Mellow (Sony - 2004)
Apparently Unaffected (Columbia - 2005)

LENKER
Bakgrunn: Maria Mena (25.02.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MARIA MENA

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no