skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Oasis

Oasis har fra starten av bestått av skolekompisene Liam Gallagher vokal, Paul Arthurs gitar, Paul McGuigan bass og Tony McCaroll på trommer.

Publisert 21.06.2001 13:51. Oppdatert 21.06.2001 13:52.
Oasis.
Men da den tidligere ”Inspiral Carpets”-medlemmet Noel Callagher fant ut at boren Liam hadde startet band gikk han med på å bli med – om han kunne få ha fullstendig kontroll over gruppa.

Et av de største

Oasis var et av de største engelske banda på 90-tallet. Om ikke det aller største. Gruppa starta på alvor opp i 1993, og hadde alt året etter etablert seg som et av de aller heteste navnene innen rocken. Debutalbumet ”Definitely Maybe” ble det raskest selgende førstealbumet i britisk pophistorie, og gikk rett inn som nummer en på listene i hjemlandet.

Befester sin posisjon

I 1995 kom plata som definitivt skulle befeste Oasis sin posisjon som det største rockebandet på de britiske øyer, med melodier som ”Wonderwall” og ”Don’t look back in anger”.

Gallagher-brødrene ble sammenlignet med både Beatles og Sex Pistols, og gikk inn i stjernerollene med en fandenivoldskhet øyriket ikke hadde sett maken til siden Stone Roses.

Liam Gallagher.

Rykter og skandaler

Oasis historie er preget av rykter og skandaler. Og medlemmer av gruppa som har kommet og gått. På albumet ”Standing On The Shoulder Of Giants” sluttet Paul Arthurs for å bruke mer tid med familien. Noe Noel Gallagher ikke akkurat lot seg affisere noe videre av.
- Det er ikke akkurat Paul McCartney som slutter i Beatles, uttalte han til pressen.

Tidligere Ride-gitarist Andy Bell og Heavy Stereo-bassist Gem Archer kom isteden med på laget som produserte ”Standing on shoulder of giants”.

Oasis.

Skuffet på Quart

Det norske festival-publikummet fikk dessverre se et litt amputeret Oasis på Quartfestivalen 2000. Gruppa som fra starten av bestod av skolekompisene Liam Gallagher, Paul Arthurs, Paul McGuigan og Tony McCaroll bestod etter enkelte utskiftninger av Liam Gallagher og Tony McCaroll som de eneste gjenværende origial-medlemmene – i tillegg til Andy Bell og Gem Archer. Noel Gallagher bestemte seg nemlig for å trekke seg fra hele verdensturneen til Oasis.

23. mai 2000 ble det rapportert at Gallagher-brødrene nok en gang hadde hatt en opprivende krangel – og at Noel lot være å bli med på resten av verdens-tureen til gruppa. Og bare noen dager etter kom det også rapporter om at han hadde planer om et soloalbum. Noe som fikk broren Liam til å påstå at man ikke kan komme tilbake til sitt gamle band etter en solosopptreden. Etter hvert viste det seg imidlertid at dette ikke skulle bli noe av.

Fem album

Oasis har til nå kommet med i alt fem album. Plata ”Be here now” kom i 1997, og deres siste album – som kom i 2000 heter “Standing on the shoulder of giants”.

Oasis forrige album, som kom i 1998 hadde tittelen ”The Masterplan”.

Av Jørn Gjersøe, NRK.no/musikk

LENKER
Oasis Offisiell hjemmeside
Bakgrunn: Oasis (21.06.2001)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM OASIS

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no